Е-квиток: реальність чи ілюзія?

Сьогодні багато розмов точиться довколо проблеми проїзду в громадському транспорті. Серед львів’ян витує багато думок і методів вирішення цього питання, але більшість львів’ян, схильна вважати, що вирішенням проблеми може стати введення електронного квитка.
 
Варто зазначити, що більшість опитаних, які схиляються до такої думки – молоді люди, тому для більшого розуміння пропоную на прикладі європейських міст, проаналізувати, наскільки практичним та вигідним є електронний квиток:
 
«Звичайно, великою перевагою є електронний квиток, який ми називаємо  -  Навіґо (Navigo), ніж  платити готівкою. Ним я оплачую за користування всіма видами транспорту. Для мене це дуже зручно, адже я поповнюю квиток в режимі он-лайн, використовуючи банківську картку, і економлю свій час», - розповідає Ґійом Мерізон, мешканець Парижу.
 
   

Проїзд в Європі в громадському транспорті - достатньо дорогий. Проте, ціна виправдовує якість: автобуси – великі та комфортабельні. Система оплати диференційована для різних верств населення та в прив’язці до відстані маршруту.
 
«У Парижі за дітей віком до 4 років не оплачують проїзд у транспорті, що стосується школярів від 4 - 10 років та студентів до 26 років, – вони розраховуються за проїзд у повному об’ємі.  
Хоча ті групи, які претендують на соціальну допомогу від держави, платять за проїзд на загальній підставі, вони отримують компенсацію затрачених коштів за користування транспортом», -  додає парижанин.
 
До прикладу: Ґійому та іншим працівникам франзцузьких компаній пощастило, бо за проїзд 50% від загальної суми за місяць сплачує роботодавець – при цьому він економить 50 €/місяць.
 
У Великобританії всі види громадського транспорту, як і у Франції, - державні, що є великою перевагою. Оскільки тут дбають про своїх громадян і надають якісні умови.

У Лондоні переважна частина англійців віддає перевагу громадському транспорту, яким можна швидко та з комфортом дістатися у будь-яку частину міста. Електронний квиток (мовою оригіналу Oyster card) тут діє на всі види транспорту. В автобусах ти сплачуєш одну фіксовану суму, незалежно від того, куди ідеш.  Та якщо ти здійснив три поїздки автобусом протягом дня, тоді всі наступні не оплачуються.


 
Цікаво те, що в Англії існують різновиди електронних квитків:
- для дітей та підлітків до 18 років. Проїзд для них безкоштовний, якщо вони оформлять заявку на його отримання у поштовому відділення;
- для студентів коледжів та університетів віком 18-25 років, існує 30% - знижка на кожну поїздку;
-для пенсіонерів – віком понад 60 років, квиток безкоштовний, відповідні державні органи надсилають електронний квиток піврічного чи річного користування власнику поштою.
 
"Користуватися електронним квитком дуже зручно. Не треба постійно шукати готівку. Це полегшення і для водіїв,  їм не потрібно відраховувати решту, відриваючись від дороги. Можна сказати, що вони практично ізольовані від пасажирів у своїй кабінці. Переваги очевидні: водій під час руху зосереджений на дорозі та дотриманні правил дорожнього руху. Окремо працюють контролери, які можуть зайти на будь-якій зупинці і перевірити по квитку, хто оплатив чи не оплатив за проїзд. На порушників чекає штраф", - розказує Олівер Бернс, мешканець Лондона.
 
Як бачимо, велосипед видумувати не треба і не варто зволікати з введенням електронного квитка. Інша справа, що комусь просто не вигідна його реалізація на практиці. Тому нам і доводиться терпіти всі ці незручності у громадському транспорті.

Електронний квиток дозволить провести облік пасажирів, встановити економічний обгрунтований тариф за проїзд, вивести готівку з тіні та оцінити рентабільність тарифу. А це, в свою чергу, дасть можливість замінити «маршрутки» на автобуси європейського зразка і, відповідно, забезпечить безпеку та комфорт пасажирам.