Аналізуємо, пам’ятаємо та перемагаємо!

Сьогодні питання неоголошеної війни з Росією залишається актуальним і незакритим. Український народ втомився від невизначеності та незнання подальшого майбутнього своєї держави. 

І, здається, люди вже звикають до ходу таких подій. Тому, важливо громадянам знати про можливий подальший розвиток ситуації в Україні.
Існує досить багато версій та припущень, коли та як закінчиться війна. Спробуємо висунути свої варіанти вирішення воєнного конфлікту, до аналізу  якого залучили і думки львівських експертів та науковців.

Чи буде вирішення конфлікту на Донбасі мирним?

Як відомо, більше року назад РФ анексувала Крим, а зараз намагається захопити Донбас «варварським» методом. Спробуємо  з’ясувати, які можливі варіанти завершення гібридної війни і чи можливо вирішити її мирним шляхом.

На нашу думку, повернути Донбас мирним шляхом не вдасться. Про що свідчать попередні  Мінські домовленості, які досі дестабілізують ситуацію в Україні та приносять великі людські втрати для нашої держави. Можливо вдасться домовитись з Кремлем про мирне вирішення неоголошеної війни, але це не означає, що території східної України стануть вільними. Оскільки бойовики можуть розцінювати це, як зраду Путіна і розпочати нову «партизанську» війну. Так чи інакше Україні прийдеться воювати з неконтрольованими терористами, аби припинити хаос на Донбасі. Адже знайти консенсусу з бойовиками шляхом мирних переговорів не вдасться.

Як вважає Віктор Борщевський, доктор економічних наук Інституту регіональних досліджень НАН України, мирне вирішення конфлікту на Донбасі можливе лише, як варіант «замороженого конфлікту», що в довгостроковій перспективі перетворить Донбас на «промислову пустелю». 

Проте, на думку Василя Магаса, кандидата економічних наук ЛНУ ім. Івана Франка, території сходу України не повинні вийти з-під українського впливу.
 
«Зараз важливо щоб відновилися втрачені ті економічні зв’язки, які вигідні Україні. Зокрема, потрібно визначити дуже вузький перелік продукції сировинного характеру, яка повинна йти в Україну. Зрозуміло, що це стосується, насамперед, вугілля», - зазначив науковець.


Яким можливе майбутнє анексованого Криму?

Не менш важливим та неврегульованим залишається питання стосовно анексованого Криму. І в України є велике бажання повернути  півострів, але складається враження, що наша влада не має альтернативного плану, як це зробити або просто свідомо не приймає жодних рішень у вирішенні даної проблеми. Тому повернення Криму перебуває в режимі очікування.
 
«Крим можуть відвойовувати тільки на словах і до складу України його повернення можливе тільки у випадку зміни влади у Російській Федерації.  Адже, перебуваючи під контролем різних сил протягом всієї своєї історії, час показав, що демократичне майбутнє півострова можливе у складі нашої держави. В іншому випадку – на Крим чекає доля Південної Осетії чи Абхазії: перетворення на військову базу», - ділиться Христина Мелекесцева, політолог.


Науковець Василь Магас також зазначає, що Крим за межами України не має майбутнього. Тому він обов’язково «припливе» назад. І на умовах, встановлених Україною. Єдине це питання часу.
На думку експерта Віктора Борщевського у довгостроковій перспективі Крим не буде ні російським, ні українським. Він або оформиться у кримсько-татарську державу, або приєднається до Туреччини (або спочатку одне, а потім інше).

Коли можливе закінчення війни і яких наслідків очікувати для України та Російської Федерації?

Всім нам добре зрозуміло, що рано чи пізно вирішення воєнного конфлікту на Донбасі повинно бути і це тільки питання часу. Але такий час – на вагу золота і чим довше затягувати з розв’язкою, тим більше людських втрат понесуть сторони.
 
«Путін не очікував такий хід подій, тому його план загарбання України - частково обірвався. Окрім того українська армія створює сильний опір, враховуючи неналежне військове забезпечення України порівняно з Росією. Неочікуваним також стала підтримка Євросоюзу та США та їхні жорсткі санкції. Тому, помітним є і послаблення влади в Росії, хоча вона продовжує свою агресію. Довго це тривати не може, так як економіка РФ зазнала вже значних затрат. Усі ми розуміємо, що ця війна невигідна для обох сторін. Путін давно зрозумів, що йому не вдасться закріпитися на сході України у вигляді підконтрольних новостворених республік, а скласти зброю і відступити це – не «по-путінськи». Альтернативним вирішення цього воєнного конфлікту може стати тільки контрольоване світовою спільнотою, тобто введенням миротворчих сил, підписання мирних угод та виведення російських військ з території України», - зазначає Тарас Лозинський, політолог.


За прогнозами Василя Магаса можливе замороження конфлікту, пояснюючи це тим, що в активних бойових діях незацікавлена жодна зі сторін. З часом підтримка Росією сепаратистів зменшиться до якогось мінімального рівня, який дозволятиме з одного боку – підтримувати конфлікт, а з іншого – забезпечувати його контрольованість. Російсько-сепаратистські сили регулярно "пострілюватимуть". Адже їм потрібно підтверджувати свою потрібність, або просто – по п’янці.  Важливо, щоб українська сторона навчилася на такі дії реагувати жорстко та ефективно.  Тоді, частота та інтенсивність порушень спокою буде знижуватися.

Проте, пан Борщевський схиляється до думки, що війна триватиме доти, поки не розпадеться Росія або Україна (або і одна, і друга одночасно). А наслідком цієї війни стане трансформація всієї системи світового устрою, включаючи зміну кордонів, як України, так і Росії, а може й інших держав континенту.

На думку Василя Магаса, Росія погрузне в нестабільності та хаосі, оскільки із її нинішніми приваблюючими ідеями та цінностями держави, де громадяни є лише її ресурсом, - немає перспективи.

Підсумовуючи вищесказане,  не відкидаємо можливості розгортання масштабної війни, яка  традиційно здійснюється за геополітичний вплив у світі.  Бо як бачимо, погляди експертів – неоднозначні. Та в єдиному, в чому їх думки сходяться – це те, що війна завершиться ще не скоро. І якщо говорити про терміни можливого завершення воєнного протистояння, то на перебіг подій впливатиме багато чинників, зокрема:
- посилення світовою спільнотою санкцій щодо Росії;
- внутрішня політика країн світу;
- і, особливо, визволення Надії Савченко, свобода якої означатиме волю для України.
Та найвагомішим і вирішальним фактором у цій війні може стати згуртування нас з вами!  Тільки разом ми – сила, яку не зможе здолати ніякий ворог!
Об’єднуймося заради перемоги!!!


 Христина  Мелекесцева, Тарас Лозинський, політологи ГО «Розвиток Громади».